Abonneren  Inloggen

Digitale druktechnieken

De klassieke offsetwereld werkt via continue innovaties toe naar steeds meer efficiency en steeds meer verfijnde druktechnieken. Ondertussen is op het gebied van digitaal drukken niets minder dan een revolutie gaande. Digitaal drukken wordt door een constante stroom aan innovaties voor steeds meer toepassingsgebieden interessant.

Eén van de meest spectaculaire ontwikkelingen in ‘print’ is de digitalisering van het productieproces. Om te beginnen is het hele voortraject van ontwerp tot aan het reproductieproces gedigitaliseerd. De extra’s daarin, zoals verwerking van individuele data, maakt het helemaal spannend. Waar de believers in de onverslaanbare kwaliteit van offset zelf eerst nog wat denigrerend spraken over printjes, omarmt intussen de hele wereld het printen, oftewel het digitale drukken. Er kan nu in hoge kwaliteit zonodig gepersonaliseerd gedrukt worden, in vellen en rotatie. De ingenieurs zitten niet stil. Wat startte in het segment van het ‘gewone’ drukwerk, breidde zich vervolgens uit naar printen van reclame-uitingen als banners. En nu is de verpakkingsbranche aan de beurt. Enorme ‘printers’ van wel 30 meter lengte kunnen zelfs golfkarton voorzien van zonodig geïndividualiseerd beeld. En die ontwikkeling staat niet stil. Heerlijk, bijna alles lijkt te kunnen. Deze ontwikkeling is een goudmijn voor brandmanagers en marketeers en natuurlijk voor de ondernemingen die investeren in deze "revolutie".

Nieuws