Abonneren  Inloggen

Agfa print op nieuwe krasvaste folie

7 oktober 2020

Lintec presenteerde een nieuwe krasvaste folie. Agfa maakte proefprints op dit polyester. Pedro Overmeer, sales manager inkjet Nederland bij Agfa: ‘In het Inkjet Competence Center van Agfa worden dagelijks vele materialen op de UV led printers getest. We zijn altijd op zoek naar toepassingen waar onze klanten mooie projecten mee kunnen maken. Soms kom je bijzondere media tegen die extra aandacht verdienen.’

Overmeer (foto onder) doelt op het nieuwe materiaal van Lintec. ‘Zo hebben we recentelijk proefprints gemaakt voor Lintec, op hun nieuwe krasvaste, glasheldere Z2200zc polyester glasfolie. Het voordeel van polyester folie is dat het maatvast is en als een geheel verwijderd kan worden. Bovendien is polyester minder milieubelastend dan PVC.’

Niet krasgevoelig

Het nadeel van een ‘normale’ polyester film is de krasgevoeligheid. ‘Deze nieuwe folie kent dat probleem niet. Ook kan de statische elektriciteit roet in het eten gooien, hierdoor ontstaat er door inktnevel een zweem over de print. Een goed anti static systeem op de printer is een vereiste.’

Lichtreclame

Een van de kenmerken van de Anapurna serie is het multilayer printen. ‘Hiermee kan in een doorgang maximaal vijf lagen geprint worden. Zo kun je prachtige backlit en zelfs  block out prints maken.’ Backlit kennen we van reclameposters die van achter aangelicht worden. Block out bestaat uit vijf lagen, waarbij je voor en achter verschillende beelden hebt. Tussenin zit wit+zwart+wit om te voorkomen dat er licht doorheen schijnt. Dus in totaal vijf lagen; kleurbeeld + vol wit vlak + vol zwart vlak + vol wit vlak + kleurbeeld.

Wit printen voor interieur

Overmeer benoemt nog een kwaliteit van de printer. ‘Een veel gehoorde uitdaging zijn wit prints. Verlopen van 0% naar 100% zonder banding zijn een absolute uitdaging.' Deze techniek wordt veel gebruikt voor interieurs. 'Op de Anapurna H1650i LED zijn standaard twee witkoppen van 72mm hoog gemonteerd. Samen met de Asanti RIP workflow worden perfect egale verlopen geprint met een snelheid van 14 m2. Wit lijnwerk kan zelfs tot 63 m2/u geprint worden.’

Wie deze techniek eens goed wil bekijken kan bij pedro.overmeer@agfa.com een samplekit opvragen. Er zijn A3 sample kits beschikbaar met vier verschillende toepassingen; wit verloop, backlit kleur-wit-kleur, block-out en sandwich wit.