Abonneren  Inloggen

Kerstkaarten met hond en kat populair

18 december 2020

De fysieke kerstkaart is weer helemaal terug. Nederlandse consumenten en bedrijven bestellen ze meer en eerder dan ooit tevoren. Ook zijn de orders groter dan afgelopen jaren. Dat signaleert de Groningse online drukker Reclameland. In de week voor pakjesavond kwam er 75 procent meer bestellingen binnen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit jaar zijn er tot 10 december in totaal 3000 kerstorders binnengekomen bij de snelst groeiende online drukker. Een groot deel van die bestellingen betreft kerstkaarten. In totaal zijn er nu al ruim 250.000 kerstkaarten gedrukt. Dat is, door de drukte afgelopen weken, ongeveer twee keer zo veel als vorig jaar rond deze tijd.

Grotere bestellingen kerstkaart

Er komen niet alleen meer orders binnen, maar ook grotere bestellingen, constateert CEO van Reclameland Wouter Haan. Bestelden bedrijven en consumenten voorheen gemiddeld 62 kaarten per order, dit jaar zijn het er gemiddeld 76. “Bovendien wordt een derde van de orders door nieuwe klanten besteld, wat betekent dat er ook daadwerkelijk meer wordt besteld en niet alleen eerder”, aldus Haan.  

In 2019 werden de meeste kerstkaarten besteld tussen Sinterklaas en Kerst. Dit jaar piekt de verkoop eerder. In de week voor pakjesavond kwam al 75 procent meer orders binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. De week erna was dit zelfs 80 procent. “Nederlanders schakelden snel over naar Kerst. Dat kwam doordat er geen landelijke intocht van Sinterklaas was, maar vooral ook door corona”, denkt Haan. “Je wil in deze rottijd meer dan ooit laten zien dat je aan de ander denkt. Een fysieke kaart is persoonlijker en je bent meer verbonden met de ander dan met een e-card.”  

Trends

Vrijwel alle bestelde kerstkaarten worden voorzien van een zelfontworpen voorkant. Vooral foto’s met kinderen en huisdieren met kerstmutjes doen het goed bij de consumenten. Zakelijke klanten bestellen daarentegen voornamelijk ontwerpen met het logo van het bedrijf of maken een foto van het bedrijfsteam voor de kerstboom.

Van alle provincies worden in Overijssel relatief gezien de meeste kerstkaarten gestuurd. In totaal werden er tot en met 10 december 36.160 kerstkaarten besteld. Gebaseerd op zo’n 1.162.000 inwoners liet 1 op de 32 inwoners een kerstkaart bij Reclameland drukken. Op plek 2 komt Friesland: daar liet 1 op de 44 inwoners een kerstkaart drukken. Utrecht completeert de top drie (1 kerstkaart op elke 47 inwoners). Naar verhouding worden in Drenthe de minste kerstkaarten besteld, namelijk 1 op de 114 inwoners. 

Productie met Landa-pers

Om de orderstroom te verwerken heeft Reclameland hulp van state of the art-machines. De onlangs voor drie miljoen euro aangeschafte Landa-pers, die de ‘Ferrari onder de drukpersen’ wordt genoemd, is in staat om 234.000 kerstkaarten per uur te drukken.

Kern-inpakmachine

Een andere hightechmachine zorgt er vervolgens voor dat de bestellingen in hoog tempo worden klaargemaakt voor verzending. Met de zogeheten Kern-inpakmachine worden dagelijks 6000 orders verwerkt, waar dat er eerder zo’n 2000 waren. Al het drukwerk wordt in een op maat gemaakt doosje verpakt. Op die manier kan zo efficiënt en duurzaam mogelijk worden gewerkt.