Abonneren  Inloggen

Grootste boekendrukker VK investeert in manroland Goss boekenpers

11 augustus 2021

Clays Limited, de grootste boekenproducent van het Verenigd Koninkrijk, investeert in een manroland Goss Lithoman IV Boekenpers. Het bedrijf kan hiermee maar liefst 50 miljoen boeken per jaar produceren. De pers wordt in de zomer van 2022 geïnstalleerd.

Clays produceert meer dan 150 miljoen boeken per jaar op de locatie in Bungay, Suffolk. Dit project is de volgende en tot nu toe grootste stap in een lopend investeringsprogramma van meerdere miljoenen euro’s. Al eerder is er geïnvesteerd in lithografische en digitale persen, zowel zwart-wit als kleur, met bijpassende bind- en afwerkingsapparatuur.

Extra capaciteit

De 1260 mm web met en 1105 mm cilinderomtrekpers zal secties van 48 pagina's van 2-up boekhandtekeningen tot 37.000 imp/h produceren en kan op volle snelheid van baan veranderen. De nieuwe pers zal aanzienlijke extra capaciteit bieden voor boeken in B-formaat. Tegelijkertijd neemt het ook digitale capaciteit over. Daardoor komt er bij het bedrijf ruimte vrij voor producties van een zeer lage oplage.

Automatisch

De pers zal worden uitgerust met de nieuwste DynaChange-functionaliteit, waardoor non-stop productie en een vermindering van afval mogelijk zijn. De tweedelige pers zal automatisch de platen op de niet-drukeenheid verwisselen, die op snelheid komt en de drukvormen on-the-fly op volle perssnelheid verandert. Er kunnen kleinere oplagen worden geproduceerd met lagere perssnelheden om tijd te geven voor het afbouwen van de drukeenheid, het automatisch wassen van dekens, het automatisch wisselen van platen, pre-inkten en het opvoeren van de automatische drukeenheid.

Paul Hulley, CEO van Clays: ‘We zijn gefocust op het updaten van onze litho-pershal, die nog steeds het grootste deel van ons volume produceert. We doen een ongekende reeks investeringen in printen en binden; dit is inderdaad een zeer opwindende tijd voor het bedrijf’.

Ian Smith, Clays Operations Director, zei: ‘We nemen nu onze nieuwste bindlijn in gebruik, op tijd voor een druk najaar, en kijken ernaar uit om de komende maanden met manroland Goss samen te werken om deze fantastische investering tot leven te brengen, met de pers die in de zomer van 2022 arriveert’

Bron: manroland Goss