Abonneren  Inloggen
Van onze partner Sidekix

Duurzaam printen matters

1 februari 2022

Waarom zou je eigenlijk duurzaam gaan drukken? Als PR stunt? Of omdat je juist als bedrijf kunt bijdragen aan een schonere wereld voor toekomstige generaties? Sidekix gelooft vooral in dat laatste. En de grafische industrie kan hier zeker een steentje aan bijdragen.

Ook al is het product zelf, bedrukt papier, uiteindelijk alleen maar een drager van communicatieboodschappen of fungeert het als verpakkingsmateriaal. Low interest, met high impact. Juist printers, drukkers en verpakkers kunnen klanten helpen bij het halen van hun duurzaamheidsdoelstellingen. En daarmee help je jezelf ook.

Duurzaam productieproces

Binnen Sidekix kijken ze continu naar nieuwe mogelijkheden om milieuvriendelijk en energiezuinig te printen, verpakken, verzenden en recyclen. Zo beschikt het bedrijf over FSC® (SCS-COC-006875) en PEFC (SCS-PEFC/COC-006875) certificaten en werkt het met bioplastics en dierproefvrije inkten en duurzame toners. Printers en verpakkingsmachines worden zoveel mogelijk C02 neutraal vervaardigd en worden na beëindiging van de levensduur volledig gestript. Zo krijgen de onderdelen een tweede leven.

Bij het verpakken van producten zorgt Sidekix voor een goede bescherming om retouren door schade te minimaliseren. Speciale inpakmachines zorgen voor verpakking op maat, zodat vulmateriaal niet nodig is en geen overbodige lucht wordt vervoerd in het verdere logistieke proces richting de eindconsument. Reststromen van toners en inkten, productie-afval, kartonresten, pallets, pallethoekbeschermers, schutvellen e.d. worden gerecycled.

Circulaire economie

De volgende stap is om het productieproces circulair te krijgen. Bijvoorbeeld met duurzame toners waarbij de inkt weer van het papier gescheiden kan worden en zowel het papier als de inkt opnieuw gebruikt kan worden. Ook valt te kijken naar oplossingen om in het verzendproces de verzendverpakking telkens weer opnieuw te gebruiken. Zo stuurt het bedrijf Omoda haar schoenendozen op in de zogenoemde ‘ecobox’. Deze verzenddoos kan tot 50 keer gebruikt worden. Na levering kan de doos zo weer opgevouwen worden en als brief verstuurd worden. Of denk aan smart packaging waarbij een verzendverpakking niet alleen maar een simpele doos of sticker is, maar meer functionaliteiten biedt. Bijvoorbeeld met near field communication (NFC), radio frequency identification (RFID) en scanbare snapcodes. Hiermee kan bijvoorbeeld een augmented reality wereld gecreëerd worden. Dit zijn enkele voorbeelden die inspireren. Hoe meer en betere informatie je kunt toevoegen, hoe beter ook voor het milieu. Duurzaam printen matters eigenlijk steeds meer.

Meer weten?

Weten waarom klanten kiezen voor de duurzame print- en verzendoplossingen van Sidekix? Neem dan contact met ze op.