Abonneren  Inloggen
Van onze partner Vogelaar

Wat betekenen de veranderingen van PostNL in 2023 voor periodieken?

7 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 verandert PostNL haar dienstverlening. Dit heeft gevolgen voor iedereen die periodieken verstuurt, zoals uitgevers. Lees hier wat er allemaal verandert.

Volgend jaar verandert er veel in de dienstverlening van PostNL. Zo kun je alleen nog kiezen uit 3 verzendopties, verdwijnt de zaterdagbezorging en zijn er prijsstijgingen. In haar blog vertelt Vogelaar hier meer over.

Wat gaat er veranderen voor periodieken vanaf 2023?

Ook voor iedereen die periodieken maakt en verstuurt verandert de dienstverlening en gaan de tarieven omhoog. Dit verandert er vanaf 2023:

Woensdag aanbieden in dezelfde week bezorgen verdwijnt

Nu kan je nog op woensdag aanbieden, dan val je met 48-72 uurs op vrijdag-zaterdag in dezelfde week. Dit kan niet meer vanaf 2023.

Wil je in dezelfde week nog op de mat vallen? Dan kan dat alleen met de optie Vast. Je moet dan wel op maandag of dinsdag aanleveren. Dit heeft dus ook gevolgen voor de redactie van de periodieken: je kunt dan haast niet meer inspelen op wat er het weekend gebeurd is.

24-uurs verzending periodieken verdwijnt

Vanaf 2023 kun je periodieken niet meer tegen een voordeliger tarief met 24-uurs post verzenden. Je kunt jouw magazines dan nog wel als ‘normale post 24uurs’ aanbieden, maar dat heeft natuurlijk een hoger tarief.

Zaterdagbezorging verdwijnt

De zaterdagbezorging verdwijnt voor alle verzendopties. Alleen met 24-uurs kun je nog op zaterdag vallen. Maar, dit is ook de allerduurste verzendoptie.

Nog maar 2 verzendopties over voor periodieken: Vast & Flex

Vanaf 2023 heb je alleen nog de keuze tussen Vast (vallen op do+vrij of week erna op di+woe) en Flex (week erna vallen van di t/m vrijdag).

Periodiekcontracten onder 100.000 stuks per jaar worden afgebouwd

PostNL gaat de kleinere periodiekcontracten afbouwen. Zo worden er vanaf 2023 geen nieuwe contracten meer afgegeven voor bedrijven die minder dan 100.000 periodieken per jaar versturen. De huidige contracten van minder dan 100.000 periodieken blijven bestaan tot ze aflopen.

Als kleinere partij ben je dan overgeleverd aan de reguliere posttarieven. Wil je nog wel voordelig periodieken verzenden als kleinere partij? Dan moet je op zoek naar een verzendpartner.

Hoe kan Vogelaar helpen?

Vogelaar kan je helpen bij deze veranderingen. Zo kunnen wij nog wel Nextweek verzenden. Daardoor kun je, als je jouw periodieken via ons verstuurt, nog wel zelf kiezen of je in de week erna op di+woe wil vallen of liever op do+vrij (in plaats van Flex waarbij PostNL kiest wanneer je valt van dinsdag t/m vrijdag).

En verstuur je minder dan 100.000 periodieken per jaar en loopt je contract binnenkort af? Dan is het sowieso slim om een verzendpartner te zoeken. Zo kun je profiteren van het schaalvoordeel en het contract van jouw verzendpartner, waardoor je jouw periodieken nog steeds voordelig kunt blijven verzenden.

Heb je vragen hierover?

Neem dan contact op met Vogelaar. Zij helpen je graag verder met deze veranderingen. Samen met jou bekijken ze de invloed op jouw zending en wat hiervoor de beste oplossing is. Neem gerust contact op: bel naar 030-6033514 of mail naar info@vogelaargroep.nl.

Neem contact op

Informatie afkomstig van PostNL, PostNL tarievenboekje en blog Vogelaar.