Abonneren  Inloggen

Duitse grafici zijn weer wat positiever

13 januari 2023

Volgens onderzoek van de Duitse branchevereniging voor grafimediabedrijven BVDM zijn de Duitse grafici positief het nieuwe jaar ingestapt. Althans, dat is het gemiddelde beeld dat uit het december 2022 onderzoek naar voren kwam.

In november beoordeelden de door het Ifo Institute ondervraagde beslissers in print- en mediabedrijven hun huidige bedrijfssituatie slechter dan in de voorgaande maand. Hun verwachtingen in december met betrekking tot de bedrijfsontwikkeling in de komende zes maanden waren minder pessimistisch dan in die novembermaand.

Reclamedruk negatief, label en verpakkingen positief

Nadat de voor seizoen gecorrigeerde conjunctuurindex in november stagneerde, verloor deze in december zo'n 4,7 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Vooral markt voor reclamedrukwerk werd door ongeveer 37 procent van de bedrijven als slecht beoordeeld. Voor label- en verpakkingsdrukkers daarentegen was de beoordeling van de bedrijfssituatie in december overwegend positief. Slechts ongeveer 5,1 procent van de ondervraagde bedrijven sprak van een slechte bedrijfssituatie, terwijl ongeveer 51 procent de bedrijfssituatie in december als goed beoordeelde.

Aanhoudende hoge kostendruk

Kijkend naar het jaar als geheel, liggen de indexwaarden voor de print- en media-industrie gemiddeld zo'n 2,2 procent boven de waarden voor 2021. Sommige hiervan wijzen op een stabilisatie van de situatie op de inkoopmarkten voor primaire producten, met name printpapier. De aanhoudend hoge kostendruk blijft een negatieve invloed hebben op de bedrijfssituatie. Daarbij komt nog de vertroebelde ordersituatie. In december 2022 beoordeelde 47,7 procent van de ondervraagde bedrijven hun orderachterstand als "te laag". Hoewel dit ongeveer 9 procentpunt minder is dan in de voorgaande maand, is het 29 procentpunt meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Positief ondanks onzekerheden

Ondanks aanhoudende onzekerheden over de verdere ontwikkeling van de economie en de inkoopmarkten, zijn de drukkerij- en mediabedrijven opnieuw minder pessimistisch over hun zakelijke vooruitzichten voor de eerste helft van 2023 dan in de voorgaande maand. In december steeg de voor seizoen gecorrigeerde index van bedrijfsverwachtingen met ongeveer 4,9 procent. Slechts ongeveer 2,2 procent van de ondervraagde bedrijven beoordeelt de ontwikkeling van de bedrijfssituatie in de komende 6 maanden als positief, terwijl ongeveer 43,3 procent ervan uitgaat dat de bedrijfssituatie zal verslechteren. Zo'n 54,5 procent van de ondervraagden verwacht dat de bedrijfssituatie gelijk blijft.

Minder werknemers

Deze vooruitzichten worden ook weerspiegeld in het verwachte aantal medewerkers voor de komende 3 maanden. Bij een saldo van -15 procentpunt wordt bij de onderzochte bedrijven in de print- en media-industrie een overwegend dalende trend van het aantal werknemers verwacht.